Meerdere politici accepteren wachtgeld uit een vorige baan boven op hun salaris als Kamerlid. Voormalig wethouders en bewindspersonen in de Tweede Kamer kunnen hun jaarlijkse inkomen van 115.000 euro aanvullen tot het salaris van hun vorige functie, en mogen zelf kiezen of ze dat willen doen.
Uit onderzoek van de Volkskrant, die documenten opvroeg bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat meerdere ex-wethouders en voormalige bewindspersonen voor het wachtgeld kiezen. Toch zijn zelfs binnen partijen de meningen verdeeld.
Een goed voorbeeld is GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks. Voordat ze in de Tweede Kamer kwam, was ze wethouder in Leeuwarden. Daarom had ze recht om haar inkomen van ruim een ton aan te vullen, in haar geval met 7.000 euro per jaar, en daar maakte ze gebruik van.
“Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon”, zegt ze erover tegen de Volkskrant. “Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan, omdat ik heel plotseling met voorkeursstemmen in de Kamer kwam. Het is in Nederland altijd heel chic om afstand te doen van rechten, maar dat heb ik dus niet gedaan.”
‘Moeilijk uit te leggen’
Toch is ze inmiddels teruggefloten door GroenLinks. “De fractie wist het niet en had het wel willen weten”, laat de partij weten. “Isabelle Diks heeft formeel het recht om wachtgeld te ontvangen, maar de fractie vindt het gebruik van deze regeling in dit geval moeilijk uit te leggen. In overleg met de fractie heeft Isabelle de regeling dan ook stopgezet en zal zij het ontvangen wachtgeld terugbetalen.”
Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ontvangt wachtgeld, zo'n 37.000 euro per jaar. Daar heeft hij recht op omdat hij in de vorige kabinetsperiode staatssecretaris en minister was. Het wachtgeld noemt Dijkhoff in de Volkskrant "uitgesteld loon" en "onderdeel van de arbeidsvoorwaarden" van bewindspersonen.
€40.000 laten schieten
Dijkhoff is de enige ex-bewindspersoon in de Kamer die gebruikmaakt van zijn wachtgeld. Zijn fractiegenoot Mark Habers, die staatssecretaris van Asiel was, heeft de uitkeringen naar eigen zeggen "na enige tijd" stopgezet.
Voormalig PvdA-bewindspersonen Lodewijk Asscher en Lilian Ploumen maken ook geen gebruik van hun recht op wachtgeld en laten daarmee volgens de krant ruim drie jaar lang zo'n 40.000 euro per jaar aan inkomsten schieten.
"Ik ben niet van de school die helemaal tegen een wachtgeldregeling is", legt Ploumen uit. "Het is bedoeld als overbrugging voor iemand die geen baan kan vinden, maar als Kamerlid met een heel mooi salaris heb je geen wachtgeld nodig. Je hebt er formeel misschien recht op, maar ik vind dat een Kamerlid de plicht heeft te handelen naar de geest van zo’n regeling. Dat doe je niet als je in onze situatie kiest voor wachtgeld."
Lees meer over Nederlandse politici:
- Thierry Baudet wil premier worden, maar droomt van leven als huisman
- De pijlsnelle opkomst van Jesse Klaver, de man die het kabinet in de tang kan nemen
- De bliksemcarrière van Rob Jetten, de ‘groene radicalo’ die nu wil dat miljonairs meer belasting betalen
- De opkomst van Mark Rutte – hoe de protegé van Ivo Opstelten nu zijn derde kabinet leidt